Yoshinori Ono Street Fighter V ve Gelecek Hakkında Konuştu

Geçtiğimiz günlerde Ono-san, Eurogamer sitesine güzel bir röportaj verdi. Pek çok samimi açıklama ve cevap bu röportajın içeriğini oluşturdu. Tüm röportajı çeviremesek de önemli açıklamaların altını şöyle bir çizmek istedik:

 

– Yeni SFV içerikleri sanıldığı kadar büyük-geniş olmayacak. Örneğin Tournament modu ayarında içerikler sunulacak. Radikal değişiklikler, güncellemeler olmayacakmış çünkü 2020’deki Olimpiyat döneminde yapılacak Intel Open World Open öncesi oyuncuları büyük bir değişiklikle karşılaştırmak istemiyorlar. Hatta oyun güncelleme sonrası bu turnuvaya kadar kitlenecek, ciddi bir yama almayacak ve çeyrek milyon dolarlık, global bu turnuvaya herkes bir tam olarak hazırlanabilecek.

 

– Ono, oyunun netcode’unun şu anda iyi ve yeterli olduğunu düşünüyor. Yakın bir zamanda netcode konusunda ciddi bir değişim-güncelleme oyuncuları beklemiyor.

– Geliştirici ekip oyunun arka tarafını sürekli takip ediyor. Halen günde yarım milyon kadar maç oynandığını, bunların replay’lerinin sunucularda saklandığını (bunun da büyük bir sunucu maliyeti yarattığını ayrıca ekliyor), karakter seçimlerinin, nelerin güçlü nelerin güçsüz olduğunu buradan takip ettiklerini söylüyor. Ono aslında pro camiadaki seçimlerin değil, bu datalardaki seçimlerin ciddiye alındığını vurguluyor. Yani pro arenada S tier gibi gözüken bir karakterin daha geniş kitledeki oyuncu arenasında S-tier gibi gözükmediği, en azından öyle düşünmediklerini, altmetin olarak veriyor.

 

– Mortal Kombat ekibi vaktiyle Capcom’dan bir misafir SF karakteri için başvurmuş ve Capcom’dan yetkili departman bu isteği geri çevirmiş (bu kişi Ono değilmiş). İki markanın konsept çerçevesinde uyuşmadığını kararlaştırmışlar ama bu “sonsuza kadar böyle sürmek zorunda değil, her an her şey olabilir” muallak laflarıyla da oyuncuları rahatlatıyor.

– SFV çıktıktan sonra pek çok SFV’ten daha popüler oyun çıktığını bildiklerini, kabul ettiklerini ama Capcom’da işlerin rakiplerin anlık durumlarına göre pozisyon almaları gibi gitmediği de özetliyor Ono. SF’nin köklü bir geçmişi olduğunu, ne iseler o şeklinde ilerlediklerini ve gelecek oyunlarda da bunun böyle olacağını söylüyor. Bu şu demek; dövüş oyunlarında gündem ne ise, hangi oyun ise, ona göre güncellemeler yapılmaz, bildiklerini savunurlarmış.

 

– Bir sonraki SF oyununun yeni nesilde olacağı garanti ama yeni nesil konsollar çıkar çıkmaz da oyunun duyurusunun geleceğini düşünmüyor Ono. Konsolun çıkıp, artılarının eksilerinin görülüp, tepkilerin analiz edilip, konsol satışlarının ciddi bir kıvama gelmesinden, oyuncu havuzu yaratılmasından sonra ancak oyunun -eğer çıkacaksa- çıkacağını açıklıyor. Yani 2022’den önce bir SF oyunu beklemek naifçe olacak.

– Google’ın cloud-base platformu Stadia‘yı denemişler ama SFV’e uygun olmadığına kanaat getirmişler. Hem SFV’in hem de genel olarak SF’nin mekaniklerine uygun netcode’u ile Stadia’nın teknik özellikleri, oyuncuya hoş gelmeyeceğini düşünüyor Ono. Eğer gelecekte devrimsel bir netcode teknolojisi gelirse de neden olmasın diyor. Demek istediği, Stadia, en az 3 frame dolaylarında confirm’lerin yapıldığı bir oyun için ideal değil, ideal olunca bakarız diyor.

– SFV’in ilk çıkışının fiyasko olduğunu kabul ediyor, çok şey öğrendiklerini de itiraf ediyor. Ama aradaki sürede de oyunu topladıklarına inanıyorlar. Bir sonraki sefere bu tecrübeleri kullanacaklarmış. Ayrıca 5G, yeni AI teknolojileri gibi önemli teknolojileri de entegre etmek istiyor Ono. Örneğin çok fonksiyonlu, oyuncuyu eğitici bir yapay zeka sistemi dövüş oyunlarına entegre etmek istiyor. Oyuncuyu iyice dövmek için değil, hem oyuncunun eksiklerini bulan, gösteren, öneri sunan hem de pro oyuncularla kendisinin arasındaki farkları analiz edip ortaya döken; şu anda fantastik gibi dursa da aslında gayet olası ve mantıklı şeyler düşünüyor Ono.